Skip to main content

Terveyspalvelut keskellä kaupunkia

Terveyspalvelut pitävät sisällään sairaanhoitajan ennaltaehkäiseviä palveluja kuten painonhallinnan ja elintapamuutosten ohjausta, astmapotilaiden ohjausta ja kontrollikäyntejä sekä pieniä toimenpiteitä kuten ompeleenpoistoa, korvahuuhtelua, punkin poistoa ja haavahoitoa.

Jos sinulla on kyse vakavammasta vammasta tai sairaudesta tai tarvitset sairaalatasoista hoitoa, käännythän terveyskeskuksen tai sairaalan puoleen

Ennaltaehkäisevät palvelut

Painonhallinta-/elämäntapaohjaus

Riittävä liikunta, terveellinen ravitsemus ja virkistävä uni ovat terveen elämän salaisuus. Moni meistä kaipaa tukea ja herättelyä muutoksen toteuttamisessa. Yksilöllinen ohjaus antaa eväät juuri sinun muutoksen matkallesi.

Vastaanotolla käymme läpi sinun päivittäisiä tottumuksiasi ja keskustelemme niistä asioista, joilla sinä saisit elintapamuutoksen ja painonhallinnan raiteilleen terveellisin ja hyväksi havaituin keinoin. Vastaanotto sisältää terveydellisten arvojen mittaukset (pituus, paino, vyötärönympärys). Sen pohjalta laadimme yhdessä suunnitelman sinulle kohti terveempää elämää.

Astmakontrolli

Astma on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä astmahoitajan vastaanotolla. Vastaanotolla tarkastelemme lääkkeenottotekniikkaa, PEF-puhalluksia ja sinun vointiasi. Käymme läpi myös sinun liikuntatottumuksesi, allergiasi ja muut astmaan läheisesti liittyvät tekijät. Puhumme astman hoidosta ja annan hoidonohjausta, jotta sinä voisit paremmin astmasi kanssa.

Astmapotilaan hoidon ohjaus

Astman hyvä hoitotasapaino perustuu muun muassa hyvään lääkehoitoon. Joskus voit kuitenkin tarvita apua lääkkeenottotekniikan kanssa. Hoidon ohjauksessa katsomme lääkkeesi oikean inhalointitekniikan, kertaamme suunhoito-ohjeet ja pahenemisvaiheen hoito-ohjeet.

Lyhyt terveysneuvonta

Terveysneuvontakäynnillä voit käydä mm. ihottuma-arviossa tai kysymässä hoito-ohjetta terveysasioissa. Jos sinua epäilyttää luomi tai jokin muu pikku pulma, varaa aika ja tule käymään. Jos et ole varma vaatiiko asiasi jonkun muun ammattilaisen vastaanottoa tai haluat tietää, kuinka pitkän käynnin asiasi vaatii, ota yhteyttä.

MMSE-muistitesti

Minimental-muistitesti on lyhyt muistiin ja tiedonkäsittelyn arviointiin tarkoitettu testi. Se soveltuu edenneen dementia-asteisen muistisairauden seulontaan ja seurantaan, mutta ei sovellu varhaisen tai lievän muistisairauden seulontaan. Jos kyseessä on lievä muistin tai muun tiedonkäsittelyn osa-alueen oire tai tutkittava on harjaantunut älyllisten kykyjen käyttöön, saattaa testitulos olla normaali, vaikka toimintakyky on selvästi aiemmasta muuttunut.

MMSE-testi ei riitä diagnoosin tekemiseen eikä työkyvyn arviointiin, vaan silloin tarvitaan perusteellisempaa kognitiivista tehtäväsarjaa ja/tai neuropsykologin tutkimusta. Testin tehtävät heijastavat kielellisiä kykyjä, orientaatiota, mieleen painamista ja palauttamista, tarkkaavaisuutta/ toiminnanohjausta, laskutaitoa ja hahmotuskykyä.

Pienet hoitotoimenpiteet

Olipa kyseessä ompeleiden poisto, punkin poisto, B-12 vitamiini-injektio tai korvahuuhtelu, minä palvelen sinua pienissä hoitotoimenpiteissä. Jos olet epävarma ajanvaraukseen liittyvissä asioissa voit aina jättää minulle yhteydenottopyynnön.

Silloin kun on kyse vakavammasta vammasta, sairaudesta tai tarvitset sairaalatasoista hoitoa, käännythän terveyskeskuksen tai sairaalan puoleen.

CRYOPEN

Nopeasti ja helposti eroon pienistä ihomuutoksista Cryopen-jäädytyksellä!

Cryo Super Contact on lääkinnällisiin toimenpiteisiin kehitetty jäädytyshoitomenetelmä, jossa käytetään nestemäistä -89C typpioksidia. Hoito on nopea ja tuntuu pienenä nipistyksenä. Typpioksidilla tehtävä luomenpoisto ei aiheuta arpea ja usein tulokset ovat hyviä jopa ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Toisinaan ihomuutoksen poistoon tarvitaan 2-3 käyntiä muutoksen koosta ja paksuudesta riippuen. Uusintakäsittely voidaan tehdä 4 vko kuluttua ensimmäisestä käsittelystä. Isompia rasvaluomia (>1cm) voidaan poistaa osissa useammalla hoitokerralla.

Käsittelyn jälkeen hoidon annetaan vaikuttaa ihomuutoksessa ja odotetaan että vaikutus alkaa surkastuttaa ja irrottaa ihomuutosta pikkuhiljaa pois. Tämä voi viedä aikaa 2-4 vko riippuen ihomuutoksen koosta.

Tyypilliset hoitokohteet

 • rasvaluomet
 • varsiluomet
 • kirsikkaluomet
 • pienet pigmenttiläiskät
 • syylät

Cryopen kotihoito

 • ·Pian hoidon jälkeen alue ympäristöineen voi turvota hieman. Reaktio laskee usein muutamassa tunnissa, hoidettu alue saattaa myös kutista.
 • ·Aluetta ei saa kuoria, raapia tai hangata.
 • Ihon tulee antaa kuoriutua itsestään, jotta terve iho saa muodostua rauhassa.
 • Aluetta saa ja pitääkin suihkutella normaalisti, voit käyttää hellävaraisia puhdistustuotteita sekä hoitaa ihoa kosteuttavalla voiteella.

Hinta:

Hinnoittelu muodostuu poistettavien ihomuutosten määrästä ja laajuudesta.

 • 1-3 muutoksen poisto 49 €
 • 3-6 muutoksen poisto 69 €
 • 6-9 muutoksen poisto 89 €

Mikäli poistettavia ihomuutoksia on runsaasti, katsotaan hinta toimenpiteen laajuuden mukaan. Uusintakäsittelyt poistettavalle alueelle on -25 % normaalihinnasta.

Korvahuuhtelu

Joskus korvavahaa eli vaikkua voi muodostua liikaa korvakäytävään ja sen seurauksena korva voi mennä tukkoon. Tukkoisuuden tunteen lisäksi oireina voi ilmetä korvan huminaa, kuulon heikkenemistä ja joskus jopa huimausta. Tukkeutunut korva voidaan yleensä puhdistaa korvahuuhtelulla. Ennen huuhtelua on hyvä laittaa korvavahaa liuottava aine (esim. Removax) korviin jo kahtena edellisenä iltana.

Ennen huuhtelua tarkastan korvakäytävät korvalampulla. Huuhtelussa laitan korvakäytävään ruiskulla kehonlämpöistä vettä, jonka mukana vaikku valuu korvasta ulos.

Huomioithan, että korvahuuhtelua ei voida tehdä, jos tärykalvo on vaurioitunut!

Ompeleiden ja hakasten poistot

Ompeleiden ja hakasten poisto tehdään sairaanhoitajan vastaanotolla toimenpiteen tehneen tahon ohjeiden mukaisesti. Poistoajankohta riippuu leikkauspaikasta ja käytetyistä ompeleista tai hakaisista. Vastaanotolla tarkastan haavan tilanteen ja laitan toimenpiteen jälkeen haavasidoksen suojaksi.

Haavanhoidot

Haavan hoitoon vaikuttaa haavan sijainti ja haavatyyppi. Silloin, kun kotikonstit eivät auta, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Jotta haava saadaan nopeammin parantumaan, hoitoon tulee valita oikeat tuotteet. Haavanhoidon kesto riippuu aina haavan koosta ja sijainnista. Vastaanotolla hoidan pienempiä haavoja. Suuremmat ja vaativammat haavat vaativat usein lääkärin arvion, jolloin sinun kannattaa hakeutua esimerkiksi terveysasemalle arvioon.

Punkin poisto

Punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Punkki olisi hyvä poistaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on tarttunut kiinni. Mahdolliset puutiaisen levittämät tartunnan aiheuttajat kuten borreliabakteerit siirtyvät punkista 1−2 päivässä. TBE-virustartunta (puutiaisaivokuume) siirtyy vielä nopeammin.

B-12 vitamiini injektion pistäminen (oma lääke mukana)

Mikäli lääkäri on määrännyt sinulle B-12 vitamiini-injektion eli yleisimmin Cohemin injektion, voit varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle. Cohemin depot ‑injektioneste pistetään lihakseen.

Varsiluomien poisto

Varsiluomet ovat pieniä, ihosta koholla olevia, roikkuvia näppylöitä. Varsiluomia on yleensä kasvoilla, kaulalla tai kainalon alueella.  Pieniä varsiluomia voidaan poistaa sairaanhoitajan käynnillä. Arvio poistosta tehdään aina vastaanotolla. Poisto tapahtuu nopeasti ilman puudutusta pienen steriilin terän avulla. En poista varsiluomia silmien alueelta.

Varsiluomen poiston jälkeen aluetta ei saa kastella 24 h toimenpiteestä. Poistokohtaan laitetaan steriili haavasidos. Haava alueen hoito ohjeet tulee kirjallisena mukaan.

Mikäli sinulla on runsaasti luomia, voi pidempi aika olla tarpeen, ota tällöin yhteyttä puhelimitse niin voidaan tarvittaessa pidentää aikaa. Poistoa voidaan myös jatkaa uudella käynnillä.

Terveyspalveluissa sinua palvelee Jaana Mattila

Olen Jaana, sairaanhoitaja ja aiemmalta ammatiltani parturi-kampaaja, josta osan urastani tein itsenä kampaamoyrittäjänä. Allergian ja astman takia jätin kampaamotyöt ja kouluttauduin sairaanhoitajaksi. Valmistuttuani aloitin sairaanhoitajana ensin Kouvolan terveysasemalla, josta siirryin Haminan terveysasemalle, kunnes ryhdyin terveysalan yrittäjäksi kesällä 2022. Nyt yrittäjänä voin yhdistää molemmat nämä osaamiseni ja tarjota palveluja niin terveysasioissa kuin kauneuden saralla.

050 381 5676
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.